Történelem

A szakosztály 1952-ben alakult Csinger Gyula mesteredző irányításával. Az első évektől kezdve nagy népszerűségnek örvendett a sportág az egyetemen, s a Központi épületben található I. számú tornateremhez tartozó jelenlegi cselgáncs-terem, a testnevelési órák és a súlyemelő edzések alatt reggeltől estig szolgálta ki az egyetemisták és az egyetemi oktatók-dolgozók sportolási igényeit.

Csinger Gyula és MAFC csapata
Csinger Gyula és a MAFC csapata

A terem alatti öltöző téglaboltozata nem bírta a „terhelést”, így 1964-ben a másik, alápincézetlen teremben lelt „végleges” otthonra a szakosztály. Az ötvenes évek második felében már válogatott kerettagok is nevelődtek Gyula bácsi keze alatt. A szakosztály eddigi két legnevesebb versenyzője, a hatvanas évek elején 23 ifjúsági világcsúcsot felállító Nemessányi Árpád és az EB-érmes Nagy Róbert volt.

A MAFC súlyemelői mindig színtiszta amatőr körülmények között készültek, így a későbbiekben jelentős hátrányba került azokkal a klubokkal szemben, amelyek sportállásokat tudtak biztosítani még a közepes versenyzőknek is. Ennek ellenére az elmúlt évtizedekben számos értékes eredményt értek el versenyzőink, s a csapatbajnokságban több időt töltöttek el az NB I-ben, mint az NB II-ben.

A kilencvenes évek közepén három alkalommal indultunk a közös osztrák-szlovák-magyar INTERLIGA – csapatbajnokságon, ahol egy alkalommal nyertünk, két alkalommal a második helyen végeztünk. 2004-ben és 2008-ban sikerült bronzérmet nyerni csapatunknak az országos CSB-n, ami igazi szenzáció volt. 2010-ben és 2011-ben résztvevői voltunk a Donauliga néven megrendezett osztrák csapatbajnokságnak, ahol az első évben csak balszerencsével szorultunk a második helyre, tavaly pedig nyerő pozícióból léptünk vissza az osztrák szövetség sportszerűtlen húzása miatt.

Az egyéni országos bajnokságokon bajnoki címet nyertek: Nagy Róbert, Balázs Róbert, Mészáros István a felnőttek között, a különböző korcsoportokban a teljesség igénye nélkül: Nemessányi Árpád, Mestyanek Ödön, Bernolák András, Kovács Tibor, Smutzer Ferenc, Duska Ákos, Balázs Róbert, Pelyhe Zsolt, Tremel Mihály, Kecskeméty Marcell, Tóth Adrienn, Kreics Dóra. Rajtuk kívül több tucat érmes helyezést is szereztek versenyzőink.

1968 óta rendezik meg súlyemelésben az egyetemi és főiskolai bajnokságokat (MEFOB), s az eddigi 52 bajnokságon a Műegyetem versenyzői szerepeltek a legeredményesebben. Idén, 50. alkalommal voltunk a verseny házigazdája.

Meg kell említenünk az „örök fiatal” masters (35 év feletti) versenyzőinket is, akik az elmúlt 24 év alatt több világ- és Európa-bajnoki címet szereztek, s a magyar bajnokságokon elért aranyérmek száma szintén több mint 200.

A szakosztály 2015-től tagja a Magyar Erőemelő Szövetségnek.

Idén ünnepeljük fennállásunk 70. évfordulóját.